tiistai 20. toukokuuta 2014

Treenikesä alkuun!

Kävimme Helmin kanssa ottamassa vauhtia kesän treeneihin cockerspanielien metsästyskoulutusleirillä Keski-Suomessa. Sijainnistamme johtuen tämä oli ensimmäinen leiri, joka sopi meidän aikatauluihimme. Olipa vaan mielenkiintoista ja hauskaa tavata muita spanieliharrastajia ja ennen kaikkea muita spanieleita. Kyseessä oli peruskoulutus, joten meillä oli suurin piirtein hallinnassa asiat, mitä koulutuksessa käytiin läpi, mutta lähes aina yksin treenaavana oli opettavaista huomata, kuinka Helmi keskittyy erilaisessa ympäristössä koirineen, ihmisineen, laukauksineen ym. Lievää lämpenemistä oli havaittavissa omien suoritusten välissä, joten kesän aikana Helmi pääsee roikkumaan jos jonkinlaisiin tapahtumiin "tekemättä mitään". Myös talven vapaa elämä ja vähäinen treenaaminen näkyi pienenä epätarkkuutena, johon kiinnitän nyt enemmän huomiota. Mutta pääasia oli, että yhdessä tekeminen oli koko ajan Helmille ykkösasia, tekemisen odottamista täytyy hieman harjoitella sellaisessa ympäristössä, missä tapahtuu koko ajan ympärillä.
Helmi noudossa. Kuva Ulla-Marja Ruistola

Osallistuimme Helmin kanssa myös epäviralliseen working testiin, josta saimme open-luokassa 13/15 pistettä. Testissä oli neljä rastia: nouto, ohjattu nouto, vesinouto ja haku. Nouto sujui laukauksineen meiltä hyvin, mutta luovutuksessa Helmi oli hätäinen ja pudotti dummyn ennen kuin ehdin ottaa siitä kiinni. (Tarkkuutta!) Ohjattua noutoa olemme tehneet hyvin vähän. Laukaus kaikui suorituspaikalla johdattaen koiraa vähän väärään suuntaan, mutta Helmi suoriutui kohtuullisen hyvin. Videolta voi seurata, kuinka ohjaajan olisi syytä laittaa välillä suu kiinni, kun koira selvästi työskentelee. Helmin ohjattu nouto

Vesinouto on Helmille ollut mukavaa ja helppoa. Siltä tuntui nytkin.


Vesinoudon voi halutessaan katsoa myös videolta. Helmin vesinouto

Working testin hakuosiossa testattiin pysähtymistä laukaukseen sekä lentävään dummyyn. Helmin seisojamainen haku pysyi ihan mukavasti kasassa tässä osassa ja pysähtymisetkin onnistuivat, joten siitä täydet pisteet. Toinen pysähtyminen olisi mielestäni pitänyt olla nopeampi.

Koska kuitenkin aiomme myös metsästyskokeisiin, täytyy Helmin hakua kesän aikana selkeästi tiivistää ja siihen sain hyviä vinkkejä leirin koulutusosiossa. Oli upeaa nähdä, miten spanielin kuuluu hakea ja nyt voin itsekin lähteä työstämään Helmin hakua siihen suuntaan. Maastot täällä meillä vaikuttavat kokonaisuuteen, joten tällä hetkellä tuntuu, että koehaku ja metsästyshaku tunturissa olisivat kaksi eri asiaa, mutta enpä tuosta vielä lähde sen pidemmälle analysoimaan. Saatan olla ihan väärässäkin.

Viikonloppu oli joka tapauksessa hauska ja opettavainen kokemus, joka vahvisti käsitystäni siitä, kuinka hyödyllistä yhdessä tekeminen ja treenaaminen on. Toiveissa on vielä toinenkin metsästyskoulutus kesälle, mikäli työnantajani on kanssani siitä samaa mieltä. Meillä on nyt Helmin kanssa selkeitä tavoitteita ja keinoja tavoitteisiin pääsemiseksi!


Muista koiristamme myös vauvakoira Musti on kunnostautunut, nimittäin konekarhulla. Videolla osa Mustin suorituksesta, joka vei sen Iisalmeen konekarhukisan finaaliin elokuun alussa. Ikää Mustilla on nyt vajaa 6 kk. Hyvä Mustiliini!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti